kilka lamerski pytań nowicjusza

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ArekBinek
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 447

qrde zaraz kąpie małą i dołączam do was
  • Marian
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2006
    • 225

Jeszcze raz witam!
    Ponieważ nurtuje mnie kilka pilnych spraw, a w ogromie tutejsze wiedzy nie znalazłem jakoś odpowiedzi to pozwolę sobie zapytać.
    Mam takie oo pytanka dot. mojego nowgo nabytku Octavia 1,8T combi '01
    1. Gdzie znajdę podstawowe dane techniczne, pojemności i specyfikację płynów, świec itp. Od sprzedającego dostałem instrukcje obsługi, książkę servisową, instrukcję do radia i takie tam, ale nigdzie nie znalazłem tych danych. Wszędzie tylko->zgłosić się do ASO :?
    2. Kiedy tak naprawdę zmienić w 1,8T pasek rozrządu? w II różnych aso podali mi II rózne terminy 90 i 120kkm. A co na to zycie? temat w sumie pilny bo do 90 kkm brakuje 5kkm a wakacje tuz tuż.
    2. Jak wymienić baterię w kluczyku-scyzoryku? Pytam, zanim w razie "W" zrobie mu jesień średniowiecza
    3. Co sądzić o CD skody Symphony? teraz mam kaseciaka 303 i chciałbym go zmienić. Wyczytałem, że "normalne" sporzety wystaja z konsoli a mi podobałoby sie gdyby zostało płasko jak jest teraz chyba, że nie warto wydawać na to ok 400 pln na allegro?
    4. Jak wyjąć radio aby nie rozpierniczyć plasików?
    5. Dlaczego nie działa oświetlenie bagaznika-żarówy OK?
    6. Schowki boczne w bagażniku - czy taka goła blacha wewnatzr to standard czy ja tam czegoś nie mam? troche to dziwnie wygląda bo wiązki przewodów i goła blacha + ewentualny ładunek to troche ryzykowne jest.
    To tyle.
    Jeśli jakiś miły/miła uzytkownik, -czka coś mi poradzi będe zobowiązany
    Pozdrawaim
    20v

Komentarz

• RomanS
      Elegance
      • 2004
      • 804

Marian, w Twojej instrukcji obsługi nie ma podstawowych danych ? Może mam jakąś inną ?
      Świece PFR6Q f-my NGK wymiana co 60 kkm.
      Rozrząd wymiana wg "normy VW" co 160 kkm, te inne wartości to czy na pewno usłyszałeś w ASO ?. Inna sprawa, że wszyscy chcą wymieniać szybciej, no i ich rozumiem, w końcu niezła kasa :szeroki_usmiech . Ja mam 120 kkm i zbieram się powoli do wymiany, jak na razie pasek, rolki, napinacz hydrauliczny są w stanie idealnym.
      Wiesz jaki masz olej w silniku ? No to na wymianę 4 litry.
      Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• tomek
        L&K
        • 2005
        • 1078

Zamieszczone przez RomanS
        Wiesz jaki masz olej w silniku ? No to na wymianę 4 litry.
        jak wymieniam to cztery litry starczaja na minimum na miarce. Ja zawsze jeszcze dolewam ~3 setki

[ Dodano: Pon 24 Lip, 06 10:51 ]
        co do rozrzadu, to samo ASO zaleca wymiane wczesniej niz jest to podane przez producenta. Ja pierwsza wymiane robilem gdzies w ok 110 tys.

[ Dodano: Pon 24 Lip, 06 10:54 ]
        co do swiec, to dobierz z katalogu po oznaczeniu silnika. Z tego co pamietam, to rozne wersje 1.8T moga miec rozne swiece - przynajmniej wg niektorych producentow.
        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• nico21
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 2640
          • Volkswagen

Zamieszczone przez Marian

jak otiwraz bagaznik to zapala ci sie lampa wewnatrz samochodu - ta przy lusterku :?: Bo jesli nie to oznacza ze:
          - zepsuty mirko styk w zamku klapy tylniej,
          - sobacz czy prad dachodzi do lampki - moze sie gdzies kabel przetarł,
          DACAR.team

Komentarz

• BioBogon
            Elegance
            • 2005
            • 921

Zamieszczone przez nico21

jak otiwraz bagaznik to zapala ci sie lampa wewnatrz samochodu - ta przy lusterku :?: Bo jesli nie to oznacza ze:
            - zepsuty mirko styk w zamku klapy tylniej,
            - sobacz czy prad dachodzi do lampki - moze sie gdzies kabel przetarł,
            U mnie tak było i okazało się, że sie wtyczka wypieła pod obudową klapy. Trzeba było rozebrać i wetknąć i już działało.
            Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• ===Tomy===
              Rider
              • 2006
              • 552

Re: kilka lamerski pytań nowicjusza

Jeszcze raz witam!

2. Kiedy tak naprawdę zmienić w 1,8T pasek rozrządu? w II różnych aso podali mi II rózne terminy 90 i 120kkm. A co na to zycie? temat w sumie pilny bo do 90 kkm brakuje 5kkm a wakacje tuz tuż.
              Jedni radzą na 90 inni na 120. Są różne szkoły. Brat swojego czasu miał A4 1.8T i zmieniał na pierwszych 100kk

4. Jak wyjąć radio aby nie rozpierniczyć plasików?
              Najpierw demontujesz ramkę konsoli, później kluczykiem zwalniasz zabezpieczenia i delikatnie szarpiesz, aby wyskoczyło z maskownicy.

6. Schowki boczne w bagażniku - czy taka goła blacha wewnatzr to standard czy ja tam czegoś nie mam? troche to dziwnie wygląda bo wiązki przewodów i goła blacha + ewentualny ładunek to troche ryzykowne jest.
              Te schowki służą raczej jako gadżet. Nie radzę Ci w nie nic wkładać. Możesz tam zamontować np. zwrotnice do głośników jeśli zapragniesz nagłaśniać tył, zamontować centralkę systemu cofania. To wszystko.
              Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
              Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
              Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Paweł T
                Elegance
                • 2006
                • 784

a dlaczego tam nie można nic wkładać, ja mam tam wiele pożytecznych rzeczy, np połówkę na wszelki wypadek, rękawice, latarki i inne takie pierdoły.
                TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• ===Tomy===
                  Rider
                  • 2006
                  • 552

Zamieszczone przez Paweł T
                  a dlaczego tam nie można nic wkładać, ja mam tam wiele pożytecznych rzeczy, np połówkę na wszelki wypadek, rękawice, latarki i inne takie pierdoły.
                  Miałem na myśli jakiś cięższy kaliber :-)
                  Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                  Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                  Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• daneczek76
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3642
                    • Toyota

większy kaliber czyli 0,75 litra

Marian, piszesz nowy nabytek to znaczy że kupiłeś ją uzywaną ? jesli tak to czy jesteś pewien jej przebiegu jeśli tak to wymień rozrząd jak radzą koledzy jeśli nie to zrób to jak najszybciej.
                    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Marian
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 225

Marian, piszesz nowy nabytek to znaczy że kupiłeś ją uzywaną ? jesli tak to czy jesteś pewien jej przebiegu jeśli tak to wymień rozrząd jak radzą koledzy jeśli nie to zrób to jak najszybciej.[/quote]
                      nigdy nie mozna byc pewnym niczego :wink: ale jakieś tam faktury mam i przebieg wygląda na prawdziwy.

[ Dodano: Pon 24 Lip, 06 16:44 ]
                      Rozrząd wymiana wg "normy VW" co 160 kkm, te inne wartości to czy na pewno usłyszałeś w ASO ?.
                      dzwoniłem do Sunny na Obornickiej ->90 tysięcy i do Jóźwiaka ->120 tys. :lol:
                      auto jeżdziło jako "słuzbowe" zony Pana Dyrektora i miało wszytkie wymiany na czas. Olej nawet jeszcze lekko słomkowy był a nie całkiem czarny
                      20v

Komentarz

• RomanS
                        Elegance
                        • 2004
                        • 804

Olej nawet jeszcze lekko słomkowy był a nie całkiem czarny
                        To by wskazywało, że dopiero co był wymieniany.... Chociaż to czasami trudno zinterpretować na bagnecie pomiarowym, kto to wymyślił żeby to było czarne matowe (oksydowane ?). Co prawda na matowym wyraźniej widać poziom ale za to dużo gorzej jeśli chodzi o "czarność" :x
                        Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

3. Co sądzić o CD skody Symphony? teraz mam kaseciaka 303 i chciałbym go zmienić. Wyczytałem, że "normalne" sporzety wystaja z konsoli a mi podobałoby sie gdyby
                          Fajnie wygląda, prosty w obsłudze, po wstawieniu troche lepszych głosników gra... nie jak jakis sprzęcior hi-fi... ale spoko mozna słuchać.

Mało atrakcyjny dla amatorów cudzej własności....

1. Gdzie znajdę podstawowe dane techniczne, pojemności i specyfikację płynów, świec itp. Od sprzedającego dostałem instrukcje obsługi, książkę servisową, instrukcję do radia i takie tam, ale nigdzie nie znalazłem tych danych. Wszędzie tylko->zgłosić się do ASO
                          Olej: syntetyk 5/40 (omijać castrola), kup 5 litrów, wchodzi 4,4-4,5... reszta na ewentualne dolewki
                          świece: dla wszystkich silników 1.8T 150KM/180KM.... PFR6Q f-my NGK wymiana co 60 kkm - ktoś już o tym pisał..
                          płyn hamulcowy: DOT 4 .... też wymienić, dodatkowo rozebrać, wyczyścić, nasmarować układ hamulcowy... sprawdzić stan tarcz i klocków

dane wg. zakresu przeglądu QG0/QG1/QG2
                          rozrząd: 90kkm dokładne sprawdzenie paska zębatego rozrządu a potem co 30kkm kontrola, przy 180kkm wymiana całego paska i rolek itp (dla silików 1.8l)

Komentarz

• Marian
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 225

Panowie i Panie-wielkie dzięks za info, ale co z kluczykiem-scyzorykiem?
                            jak go rozebrać, aby wymienić baterię?
                            20v

Komentarz

• Bond
                              Ambiente
                              • 2004
                              • 136

Panowie i Panie-wielkie dzięks za info, ale co z kluczykiem-scyzorykiem?
                              jak go rozebrać, aby wymienić baterię?
                              Kluczyk składa się z 2 połówek, rozsuwają się one, następnie odsłania się prostokątny pojemniczek na baterię, podważamy nożykiem i ukazuje się bateria.
                              Pozdro
                              dużo KM/i jeszcze więcej Nm

Komentarz

• Marian
                                Ambiente
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 225

jeszcze jedna sprawa.
                                Nie mam tej największej osłony silnika. Była i się zmyła :P Czy jej posiadanie jest szczególnie wskazane i juz muszę cos kombinować, czy to tylko gadżet i moge jej brak zwyczajnie olać?
                                20v

Komentarz

• Purchawa
                                  Admin
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 8007

Czy jej posiadanie jest szczególnie wskazane i juz muszę cos kombinować, czy to tylko gadżet i moge jej brak zwyczajnie olać?
                                  Po za tym, ze sie silnik bedzie syfil to nic sie nie stanie. Ja z rok jezdzilem bez.
                                  Ale z oslona to zawsze troche bezpieczniej.
                                  Na allegro mozna podrobke kupic za nieduze pieniadze.
                                  "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                  Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Marian
                                    Ambiente
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 225

Zamieszczone przez ===Tomy===
                                    Najpierw demontujesz ramkę konsoli, później kluczykiem zwalniasz zabezpieczenia i delikatnie szarpiesz, aby wyskoczyło z maskownicy.
                                    patzryłem i nie bardzo wiem jakby to mogło być bo ramka dookoła radia to kawał plastiku, będacy jedmnocześnie panelem klimatronica? To wszystko miałym zdejmować?
                                    w radiu , u góry sa dwie wązkie, pionowe szczeliny. Rozumiem, że w nie nalezy włożyć np. blaszke i zaczepy puszczą, czy może te blaski muszą jakieś specjalne być?
                                    20v

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Marian, Masz Octe I, a wiec otworz popielniczke, wloz reke pod ta ramke i zacznij powoli ciagnac do siebie. Powinno sie odchylic. Potem na samej gorze nad przyciskami wchodzi jeszcze na taki bolec, ale on prostopadle do panela wychodzi

W 10sekund to zdejmuje, a potem samo radio zobaczysz jak jest chwycone.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...